Tarih: 19/December/2006 Tue, 8:13 Mesaj konusu: iyi haberlerde lazım
AB'ye giremedik; ama Avrupa'ya eğitim sistemi ihraç ediyoruz
Yarım asırdır girmek için çaba sarf ettiğimiz Avrupa'ya eğitim sistemi ihraç etmeye başladık. Almanya Realshule Enger, Belçika Middenschool Leopoldsburg ve Antalya Özel Yağmur Lisesi Avrupa Birliği (AB) Socrates Eğitim Programları kapsamında karşılıklı ziyaretlerde bulunarak birbirlerinin eğitim sistemlerini inceliyor.
Yağmur Lisesi'yle ortak proje yürüten Alman ve Belçikalı eğitimciler, kurumun "Eğitimde okul-aile işbirliği" sistemini kendi okullarında uygulamaya koydu. Belçika Middenschool Leopoldsburg Lisesi Müdürü Herman Swerts, Sokrates-Comenius Okul Gelişim Projesi kapsamında okullarını ziyaret eden Türk meslektaşlarına söylediği, "Sizin, okul-aile diyaloğunu kendi okulumuzda da uygulamaya başladık. Umarım başarılı oluruz." ifadesi okullarımızın eğitim alanında geldiği noktayı ortaya koyuyor.
Yağmur Lisesi, 2004 yılında 'İlköğretimden Ortaöğretime Geçişte Uyum Sorunları ve Çözümleri' konulu bir proje hazırlayarak AB Socrates Eğitim Programları'na gönderdi. Çalışma kısa sürede Avrupalı eğitimcilerin dikkatini çekti. Belçika ve Almanya projeye ortak oldu. Dört yıl sürecek projede 3 yıl geride kaldı. Geçen süre içerisinde ortaklar karşılıklı ziyaretlerde bulunarak sıcak ilişkiler geliştirdi. Yabancıların kafasındaki 'Türk imajı'nda değişmeler oldu. Antalya'da yapılan proje çalışmalarında Yağmur Lisesi'nin 'Okul-aile diyaloğu' uygulamaları yabancı konukların ilgisini çekti. Okul ile veli arasındaki ilişkilerden etkilenen Belçika ve Alman ortaklar, ülkelerine dönünce sistemi, kendi okullarında denemeye başladı.
Üçüncü yılına giren eğitim projesinin Brüksel ayağı, geçtiğimiz ay Belçika'nın Genk bölgesinde gerçekleştirildi. Projenin Belçika ortağı olan Middenschool Leopoldsburg Lisesi Müdürü Herman Swerts, Türk meslektaşlarına kendi öğretmenlerinin fedakâr olmamasından yakındı: "Bizdeki öğretmenler sizin gibi özverili değil. Okul bitince çekip gidiyorlar." Kendi velilerinin de okula bakışını şöyle özetledi: "Bizde, veli çocuğunun okula devam edip etmediğini devletten aldığı yardımların kesilmesiyle anlar. Ancak devletten aldığı para kesilmeye başlayınca okula gelir." Özel Yağmur Lisesi Müdürü Mustafa Gazioğlu, medeniyetlerin beşiği olarak görülen Avrupa'ya model olmanın gurur verici olduğunu söylüyor.Gazioğlu, okul-aile diyaloğunun bireyselliğin ön plana çıktığı Avrupa toplumunda unutulan insani değerleri yeniden hatırlatacağını ifade ediyor. Gazioğlu, ayrıca projenin Belçika Milli Eğitim Bakanlığı'nın da dikkatini çektiği, sistemi incelemek için müfettiş gönderdiği bilgisini verdi. Proje sorumlusu olan İngilizce öğretmeni Cihat Astarcıoğlu da, uzun ömürlü dostlukların temellerinin atıldığı kanaatini taşıyor.
Okul-aile diyaloğu nasıl işliyor?
Yağmur Lisesi'nin Avrupa'ya model olan sisteminde, veliler belli aralıklarla okulda kahvaltıya çağırılıyor. Çay toplantıları düzenleniyor. Öğrencinin başarı grafiği hakkında veli sürekli bilgilendiriliyor. Okul öğretmenleri, her veliyi ziyaret ediyor. Öğrencinin kendi evinde-ki çalışma ortamı inceleniyor. Gerek görüldüğü takdirde çalışma programı hazırlanıyor
_________________ ne kadar uzaga atsam aklıma düsüyorsun
yer cekimi degil
yar cekimi var ya..
Bu forumda yeni başlıklar açamazsınız Bu forumdaki başlıklara cevap veremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı değiştiremezsiniz Bu forumdaki mesajlarınızı silemezsiniz Bu forumdaki anketlerde oy kullanamazsınız